geplaatst op: 29 mei 2024
Digitalis purpurea – hommelmagneet
Digitalis purpurea oftewel Vingerhoedskruid. Inheems, prachtig en een echte hommelmagneet. Hele mooie bloemen en statig tot meer dan een meter hoog en geweldig voor de biodiversiteit in je tuin!

Vingerhoedskruid mooi inheems
In een ecologische tuin mag de Digitalis purpurea of wel vingerhoedskruid eigenlijk niet ontbreken. Het is een inheemse plant die lang bloeit en hoe meer bloemen, hoe hoger en hij blijft boven de andere planten uitsteken als blikvanger in de border. Het is niet alleen een hele mooie plant, hij is ook van waarde voor biodiversiteit en geneeskunde.

Hommels zijn er dol op
De bloemen zijn erg in trek bij hommels en andere insecten. Het is een goede bron voor nectar. Hommels kruipen diep in de bloem en komen dan met stuifmeel bedekt weer naar buiten en zorgen voor de bestuiving van andere planten. Bovendien bieden deze planten een veilige schuilplaats voor kleinere insecten, zoals spinnen, waardoor ze een levendig en essentieel onderdeel van de tuinecologie vormen.

Digitalis purpurea, of vingerhoedskruid, is een fascinerende meerjarige plant die zichzelf moeiteloos uitzaait. Na de bloei ontstaan er zaaddoosjes die, zodra ze rijp zijn, openspringen en hun zaadjes door de tuin verspreiden. Voor de avontuurlijke tuinier is er de optie om de rijpe zaaddoosjes af te knippen en de zaadjes op strategische plekken uit te strooien voor een weelderige bloemenpracht. Mocht je een overvloed aan jonge plantjes ontdekken, kun je eenvoudig wat uitdunnen en de sterkste exemplaren laten staan. Zo geniet je jaar na jaar van een kleurrijk en dynamisch tuinlandschap.

Bloem met wegwijzer
De rode ‘sproetjes’ op de ‘onderlip’ van de bloem fungeren als honingmerken, die als een wegwijzer dienen voor hommels en bijen. Deze opvallende markeringen leiden de insecten moeiteloos naar de nectar diep binnenin de bloem, waardoor ze als natuurlijke gidsen de bestuivers naar hun zoete beloning lokken.

Vingerhoedskruid is een verrassend gemakkelijke plant om te kweken. Hij gedijt in zon, halfschaduw of schaduw, waarbij hij op zonnigere plekken rijker bloeit, mits de grond niet te droog is. Onder bomen in de schaduw vormt hij een prachtig tafereel, zelfs als de bloei daar iets minder uitbundig is. Wat betreft bodemvereisten is vingerhoedskruid niet heel kieskeurig; hij floreert op lichte, lemige, en zelfs klei-ige gronden, zolang hij maar niet constant erg nat staat. Deze veelzijdigheid maakt hem tot een ideale keuze voor diverse tuinomstandigheden, maar vooral een aanwinst voorde biodiversiteit in jouw tuin!